Over de E-waste Race

Wat is E-waste? 

E-waste staat voor elektronisch afval. Op dit moment wordt in Nederland iets meer dan de helft van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled. Dit is enorm zonde, want het zit vol met waardevolle materialen. Gaat u maar eens na wat u mogelijk thuis nog heeft liggen: een oude telefoon, wekker, kapotte printer of dvd-speler? Recyclen kan beter door het gemakkelijker en leuker te maken. Dit doen we met de E-waste Race!

Wat is de E-waste Race?

Tijdens de E-waste Race krijgen de leerlingen van groep 6, 7 en 8 een inspirerende en interactieve gastles.  Daarin leren ze alles over het belang van recycling van e-waste. Na deze gastles nemen de deelnemende groepen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk e-waste, (kleine) elektronische apparaten, in te zamelen. De groep die het meeste inzamelt per leerling wint een fantastische schoolreis voor de hele klas!

Scholieren zullen tijdens de race worden ondersteund door onze website. Op de website kunnen buurtbewoners e-waste aanmelden en aangeven wanneer dit opgehaald kan worden. De deelnemende groepen kunnen op deze tijd langs de buurtbewoner om het e-waste op te halen. Op de website kunnen de leerlingen dagelijks zien hoeveel e-waste zij, maar ook de andere scholen, al ingezameld hebben.

Recyclen

De E-waste Race werkt samen met lokale gemeenten, lokale afvalbedrijven en Weee Nederland. De e-waste die ingezameld wordt op scholen, wordt door deze partijen op een juiste manier afgevoerd en gerecycled.

Gemeenten waar we de E-waste Race organiseren hebben een contract met Weee Nederland of Wecycle die de producentenverantwoordelijkheid voor het terugnemen en laten recyclen van E-waste dragen. Wecycle en Weee NL zorgen ervoor dat ingezamelde e-waste van gemeenten op een correcte manier bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Aan deze recyclers worden hoge eisen gesteld. 

Door samen te werken met Weee Nederland, de lokale gemeenten en lokale afvalophaaldienst zorgt de E-waste Race er dus voor dat heel veel e-waste weer terug in de kringloop komt.

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven is gebleken dat de E-waste Race zorgt voor een positieve gedragsverandering en meer bewustwording bij leerlingen en hun directe omgeving, zoals ouders en leerkrachten, ten aanzien van het recyclen van elektronisch afval. Klik hier voor het gehele onderzoeksrapport.

Hergebruiken

Tijdens de gastles die wij geven besteden we veel aandacht aan het hergebruik van elektronische apparaten. We maken de kinderen bewust dat ze vrijwel altijd anderen blij kunnen maken met hun e-waste door het, wanneer het nog goed werkt, naar een kringloopwinkel te bregen of het zelf aan iemand anders te geven of het door te verkopen. Op deze manier stimuleren wij het hergebruik van e-waste.

Reparatie

Een ander belangrijk aspect van ons project is reparatie. Door kinderen er bewust van te maken dat elektronische apparaten vaak te repareren zijn, ook door jezelf, kunnen apparaten veel langer mee en is er automatisch minder e-waste. 

We kunnen scholen zelfs voorzien in een echte demontageworkshop, waarin kinderen leren wat er allemaal aan de binnenkant van een elektronisch apparaat zit. Zo leren ze dat het repareren van een apparaat helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. 

Duurzame aankopen

We vinden het belangrijk dat mensen bewust en duurzaam shoppen. We hebben verschillende samenwerkingen met bedrijven die duurzame elektronische apparaten maken. Door zowel de kinderen als de mensen die via onze website e-waste aanbieden kortingscodes te verstrekken van deze bedrijven, leren ze dat er duurzame alternatieven zijn voor hun elektronische apparaten. Door dit stukje bewustwording hopen we dat ze voortaan duurzaam zullen shoppen.

PRIJZEN EN NOMINATIES

De E-waste Race won de Circular Award Public 2021. Deze prijs gaat naar de meest innovatieve ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De E-waste Race was genomineerd voor de BNR Green Quest Award 2020Voor deze award waren 40 bedrijven die duurzaamheid het meest stimuleren genomineerd. 

De E-waste Race stond in de lijst van Trouw Duurzame 100 2020. In deze lijst staan 100 groene denkers en doeners. De E-waste Race stond op plek 42 in de lijst. 

De E-waste Race heeft de Energy Globe Award Nederland van 2017 in de wacht gesleept, een prestigueze prijs waar 178 landen aan deelnemen, mede georganiseerd door de UN. 

In 2013 won de E-waste Race de E-waste 2.0 Challenge, een prijsvraag voor innovatieve ICT concepten om elektronisch afval in te zamelen. Deze prijs werd uitgeschreven door Wecycle, Utrechtinc en het Utrecht Sustainability Institute. Dit was het startsignaal voor het project! 

Timmy de Vos, initiatiefnemer van de E-waste Race behoorde tot de Duurzame Jonge 100 van 2016, een lijst met jonge aanvoerders voor duurzaamheid in Nederland.