Over de E-waste Race

WAT IS E-WASTE? 

E-waste staat voor elektronisch afval. Op dit moment wordt in Nederland maar liefst tweederde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled. Enorm zonde want het zit vol met waardevolle materialen. Gaat u maar eens na wat u mogelijk thuis nog heeft liggen: een oude telefoon, wekker, kapotte printer of dvd-speler? Recyclen kan beter door het gemakkelijker en leuker te maken. Dit doen we met de E-waste Race!

DE E-WASTE RACE 

Tijdens de E-waste Race nemen scholieren uit groep 6, 7 en 8 het tegen elkaar op om e-waste, (kleine) elektronische apparaten, uit de wijk in te zamelen. De school die het meeste inzamelt wint een fantastische schoolreis voor de hele klas!

Scholieren zullen tijdens de race worden ondersteund door deze website waarop ze kunnen zien wie er in de wijk elektronische apparaten kwijt wil en wanneer dat kan worden opgehaald. Op deze manier kunnen we gericht inzamelen en kan op de website de score tussen de scholen bijgehouden worden.

DUURZAAM EN LEERZAAM 

Door mee te doen aan de E-waste Race leren scholieren al doende over het recyclen van elektronische apparatuur. Alle deelnemers krijgen een interactieve les op hun school. Waar kun je bijvoorbeeld je elektronische apparaten inleveren? En wat is de impact van e-waste? Tegelijk gaan de scholieren in de praktijk aan de slag door binnen de wijk in te zamelen en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de recycling van waardevolle materialen. Bovendien wordt inzamelen een stuk makkelijker voor de buurtbewoners! 

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven is gebleken dat het project zorgt voor een positieve gedragsverandering en bewustowrding bij leerlingen en hun directe omgaving zoals ouders en leerkrachten ten aanzien van het recyclen van elektronisch afval. Klik hier voor het gehele onderzoeksrapport.

WAAR GAAT UW E-WASTE HEEN?

De E-waste Race werkt samen met lokale gemeenten en lokale afvalophaaldiensten en Weee Nederland. Gemeenten waar we de E-waste Race organiseren hebben contracten met Weee Nederland of Wecycle die de producentenverantwoordelijkheid voor het terugnemen en laten recyclen van E-waste dragen. Wecycle en Weee NL zorgen ervoor dat ingezamelde e-waste van gemeenten op een correcte manier bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Aan deze recyclers worden hoge eisen gesteld. 

Een van deze recyclers is bijvoorbeeld Sims Recycling Solutions. Zij halen zo'n 96-97% aan materiaal terug uit binnengebrachte e-waste. Een noemenswaardig resultaat. 

PRIJZEN EN NOMINATIES

De E-waste Race heeft de Energy Globe Award Nederland van 2017 in de wacht gesleept, een prestigueze prijs waar 178 landen aan deelnemen, mede georganiseerd door de UN. 

In 2013 won de E-waste Race de E-waste 2.0 Challenge, een prijsvraag voor innovatieve ICT concepten om elektronisch afval in te zamelen. Deze prijs werd uitgeschreven door Wecycle, Utrechtinc en het Utrecht Sustainability Institute. Dit was het startsignaal voor het project! 

Timmy de Vos, initiatiefnemer van de E-waste Race behoorde tot de Duurzame Jonge 100 van 2016, een lijst met jonge aanvoerders voor duurzaamheid in Nederland.